Salon seurakunta

Salon seurakunta

salonseurakunta.fi

ig salonseurakunta, kirkkomusiikki.salonseurakunta, salonseurakuntalapsetjaperheet

fb Salon seurakunta

Valoisa Luutarha

Taiteilijat Timo A. Aalto ja Lotta-Pia Kallio ovat suunnitelleet Halikon kirkon ulkoseinille valotapahtuman neljäksi illaksi Kurpitsaviikkojen aikaan. Valot syttyvät 13.-16.10. auringon laskettua klo 18.30 ja sammuvat klo 23.

Sakastin ulkoseinän videoteoksessa marssivat keskiaikaisista kirjankuvituksista löytyneet fantasiamaiset hybridiolennot. Teos on leikillinen ja viihdyttävä koko perheelle sopiva animaatio. Pääoven seinustalle projisoidaan video, jossa vanhat keskiaikaiset kirjansivut muuntuvat eläviksi. Ajoittain levollisen asetelman rikkoo yllättävä luurankojen esiinmarssi, joka muistuttaa katsojaa elämän katoavaisuudesta.

Myös muu kirkko valaistaan. Muuttuvassa ja videoihin synkronoiduissa valomaailmassa seiniä pitkin liikkuu varjoina muotoja ja hahmoja mekaanisesti liikkuvan laitteiston sekä tuulen avulla.

Kekrin juhlimisella on pitkä historia, joka ulottuu rautakauteen asti eli yli 2000 vuoden päähän. Kekrin aikaan liittyi erilaisia uskomuksia. Esi-isät haluttiin pitää tyytyväisinä, jotta he suojelisivat maata. Pahoilta hengiltä suojauduttiin soihduin ja valoin. Vainajien leposijoille sytytettiin naurislyhtyjä. 1800-luvulla kekri sulautui kristilliseen pyhäinpäivään. Yleisen ilonpidon sijaan juhlasta tuli hartaan hiljentymisen aikaa.

Hybridieläimet tai ihmisen ja eläimen ruumiinosia yhdistelevät hahmot kuuluvat osaksi keskiaikaista traditiota. Hybridisyys on keskiajalla ollut keskeinen teema niin kirjallisuudessa kuin taiteessa. Fantasiaolennot ovat voineet kuvastaa ihmistä koettelevien syntien allegorioita ja myös maailman monimuotoisuutta ja olemassaoloon liittyviä kysymyksiä. Hybridit ovat samalla olleet myös puhtaasti esteettisiä ja katsojia viihdyttäviä hahmoja.

Luuranko kuoleman symbolina periytyy keskiajalta. Nykyaikana luurankokuvasto liittyy tiiviisti Halloweenin ja kauhuviihteeseen. Keskiaikaisessa kuolemantanssi -kuvastossa keisarista maatyöläiseen asti ulottuva kulkue kuvasti sitä, että kaikki ihmiset ovat kuoleman edessä samanarvoisia. Jokainen meistä kulkee käsi kädessä oman kuolemansa kanssa. Samassa veneessä tässä kaikki ollaan, yhteistä tanssia tanssitaan, kukin oman laihan kavaljeerinsa kanssa. Jonain päivänä kaikki päättyy, mutta tänään olemme elossa.

Kirkkoon kannattaa astella myös sisälle, sillä sielläkin on valoja ja musiikkia. Kirkossa voi seikkailla omaan tahtiin, kiertää Israelin kansan autiomaapolkua tai etsiä oman lempipaikkansa ja levähtää.
Tapahtuman mahdollistavat Salon seurakunnan lisäksi Juha Punta -säätiö, OP Lounaismaa ja Salon kaupunki.

Halikon kirkko on avoinna tutustumista varten 13.-16.10. klo 16 – 23, ja 17.-22.10. klo 16 – 20.